Skip to main content

Vibe Termansen – i skyggen af Rusland

Onsdag den 13. september 2023 kl. 19.30 i Riddersalen

Arrangeres i samarbejde med Randbøl-Nørup Menighedsråd

Da Ruslands præsident Putin den 24. februar 2022 fra sit skrivebord holdt tale til det russiske folk, før han invaderede brodernationen Ukraine, var det ikke kun de gammeldags telefoner ved siden af ham, der var anakronistiske. Det var alt, hvad han sagde, også.  Ud af det hele lyste en klippefast overbevisning om, at Rusland er et imperium, der har ret til at forsvare sin såkaldte interessesfære, uanset at den er nøjagtig sammenfaldende med det, ukrainerne kalder deres stat.

I sin nye bog I skyggen af Rusland følger Vibe Termansen historien fra Molotov-Ribbentrop-pagten i august 1939 til Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022, med udgangspunkt i de, der gang på gang er blevet malet til støv, alene fordi de tilfældigvis bor i imperiernes skygge.

Vibe Termansen (født 1977) er østeuropahistoriker fra Københavns Universitet. Hun har fulgt regionen i mere end 20 år og undervejs været journalist og redaktør på Weekendavisen, EU-senioranalytiker og arbejdet på Den Danske Ambassade i Warszawa. Forfatter til blandt andet Kampen om Centraleuropa, Gads Forlag 2019.