Skip to main content

Foredrag: Niels Bjerre-Poulsen

Onsdag den 16. oktober 2024 kl. 19.30 i Riddersalen

Foredraget arrangeres i samarbejde med Menighedsrådet for Randbøl-Nørup Sogne.

“Et skæbneår for det amerikanske demokrati”

2024 kan meget vel blive et skæbneår i amerikansk politik. Op gennem amerikansk historie har USA været betragtet som et særdeles stabilt forfatningsbaseret demokrati. Den opfattelse har gradvist ændret sig de seneste par år. Nok er USA fortsat verdens førende supermagt, og den amerikanske økonomi fortsat et lokomotiv for verdensøkonomien, men på begge politiske fløje kan man nu finde en udbredt opfattelse af, at den politiske polarisering mellem de to store partier – demokrater og republikanere – har nået et niveau, hvor det er sværere for mange at bevare tilliden til demokratiets bærende institutioner.

Samtidig vinder konspirationsteorier og autoritære ideer frem i en del af den amerikanske befolkning, hvilket har gjort det endnu sværere at holde sammen på nationen. Nogle taler ligefrem om, at USA befinder sig i en ”kold borgerkrig”.
Mange havde håbet, at feberkurven var knækket efter ”Stormen på Kongressen”, den 6. januar 2021. Det skete ikke. Nu ser mange amerikanere i stedet med en blanding af håb og frygt frem mod præsidentvalg og kongresvalg i november 2024. Mange amerikanere udtrykker en længsel efter et mere forsonligt klima – mere ”normale” tilstande – men hvad vil det kræve?

I sit foredrag analyserer Niels Bjerre-Poulsen med udgangspunkt i den aktuelle politiske situation i USA, nogle af de faktorer, som til mange iagttageres overraskelse har svækket det amerikanske demokrati.

55,00 kr.105,00 kr.

Beskrivelse

Niels Bjerre-Poulsen har en Ph.D. i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara. I dag fokuserer Niels’ forskning på USAs politiske historie, amerikansk kultur, det amerikanske præsidentskab og USAs udenrigsforbindelser. Han interesserer sig særligt for de langsigtede kulturelle skift inden for De Forenede Stater og deres indflydelse på politik. Desuden undersøger han valgprocesser, ideologier, strukturer og repræsentationer af magt og udformningen af den offentlige politik.

I dag er Niels Bjerre-Poulsen lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. I 2005 blev han tildelt FUHUs Formidlingspris og i 2015 blev han tildelt Syddansk Universitets forskningsformidlingspris for sin formidling af amerikansk politik. I 2018 blev han af universitetet indstillet til Forskningsministeriets formidlingspris

Niels Bjerre-Poulsen er forfatter og medforfatter til en lang række bøger. Han er særligt anerkendt for Vietnamkrigen – en International Historie 1945-1975 (2015), som kald ”et moderne hovedværk” (Jyllandsposten) og ”et lærestykke i, hvordan man bedriver saglig og begavet forskningsformidling til et oplyst publikum” (Kristeligt Dagblad).

Yderligere information

Billetter

Standardbillet, Medlemsbillet Engelsholm Musik & Kultur, UngBillet (u.30)

Event Details

Dørene åbnes kl. 19.00

Date: 16. oktober 2024

Start time: 19:30

End time: 20:45

Venue: Riddersalen, Engelsholm