Skip to main content

Sorte Plader på strejf

Torsdag d. 11. maj 2022 kl. 19.30 i Agerumsladen

Sorte Plader artister slår pjalterne sammen om nyt koncertkoncept med fællesskabet som frontfigur.
“Vi vil fornye ideen om den ideelle sangskriverkoncert!”

Hos musikforlaget Sorte Plader i Svendborg opstod en idé tilbage i sommeren 2022, efter en showcase koncert på SPOT Festival. Flere af selskabets artister optrådte solo, på hver deres rejse i musikertilværelsen for at få deres respektive sange ud i livet. Dette er ikke et sjældent syn. Musikscenen er domineret af en individualiseret kultur, hvor kunstnerne markedsføres ud fra deres eget personlige brand. Derfor opstod en ide om at kuratere en tilrettelagt rejse gennem alle artisternes kataloger som et slags mixtape eller compilation for det Svendborgensiske label, hvor alle musikerne på samme tid både er front og side for hinanden.

“Det er lidt en slags opgør med idéen om “én artist i fokus”. Det kan hurtigt give indtrykket af at musikere på den samme scene eksisterer i en slags konkurrence med hinanden. Men hvorfor egentlig rekreere den myte? Vi slipper individualiteten, – og optræder som et kollektiv, på lige fod med hinanden. Så vi både kan hjælpe hinanden og muligvis opnå en mere interessant koncertoplevelse.”, Emil Jantzen (Tidemand)
5 énmandshære sætter fællesskabet i front.

Idéen begyndte hos sangskriver Lasse Storm, som dengang bar overskriften ‘Sorte Pladers Rockcirkus’ og udviklede sig derfra til en fælles drøm for om at bruge hinanden mere til at lave et større kollektiv, hvor man kunne være hinandens band og indgå i nysgerrig, inkluderende dialog på scenen imellem sangene. Også med et formål at få publikum med ind i sangskriverværkstedet.

Koncertrækken inkluderer kunstnerne Line Marianne, Lasse Storm, Mads Beldring, Tidemand og Lasse Aagaard, og direktøren for det hele, Mads Stephensen på trommer. Et hold med talrige udgivelser på bagen der allerede mellem hinanden har markeret sig på den danske sangskriverscene med airplay på radiokanalerne P4, P5 og P6 og rosende ord hos musikmedier som Gaffa, Side33 og Bandsoftomorrow.
Sorte Pladers vision er at udgive dansksproget musik, hvor inderligheden, tekstuniverset og de svære følelser er i fokus. Derfor er det ikke mærkeligt, at en stor del af rosteren består af singer/songwritere; enmandshære, der bærer deres projekter frem i eget navn, og er i stand til at tage ud at spille solo i et sparsomt setup, uden tracks; sangskriveren og guitaren.

Men dette rummer på ingen måde alle facetter af det at være musiker i på musikscenen anno 2023. Mange af Sorte Pladers artister arbejder med en bredere kunstnerisk pensel end blot sangskriverhåndværket, og indgår i forskellige roller i mange andre projekter for at kunne opnå drømmen om at leve af deres kunstneriske virke.

“Alle musikere der medvirker i roadshowet er en slags professionelle kludetæppemusikere – dvs. sidemen såvel som frontfigurer. Da Sorte Plader i forvejen som et lille label føles ret kollektivt, fik vi drømmen om at tage fællesskabstanken endnu længere ud og lave vores egen slags The Last Waltz (The Band’s afskedskoncert, red.). Her agerer vi backingband for hinanden og fejrer fællesskabet i musikken – uden at det er en afsked, tværtimod. Ambitionen er startskuddet til et projekt, der kan danne grundlag for flere koncertturnéer med Sorte Plader-artister – og også gerne inspirere andre indie-labels til at føde lignende initiativer” – Mads Stephensen (Sorte Plader).