Skip to main content

Erik Lindsø

Mandag d. 22. april 2024 kl. 16.00 i Riddersalen Erik Lindsø arbejder som forfatter, kulturjournalist, højskolelærer og foredragsholder. Tidligere har han slået sine folder som programvært i Danmarks Radio og som forstander på Rønshoved Højskole.

“Så selv en sten kan blomstre. Om en poetisk livsforståelse” v/ Erik Lindsø

Tidligere statsminister Anker Jørgensen rejste altid rundt med en digtsamling. En gang blev han spurgt, hvad han fik ud af at læse digte. Han svarede: “Det ved jeg ikke, men de virker”.

Foredraget er en fortællende og morsom rundrejse i det poetiske sprogs univers.

Søren Ulrik Thomsen (digter):

En gang om dagen er ensomheden så stor,
at man ikke kan stille noget op med den.
Og én gang er lykken.
Indimellem må man så se at få ordnet sine ting.

Vi lever i et samfund og med hverdage, hvor vi hele tiden skal have ordnet ting. ‘Der skal være orden i tingene’, som vi siger. Togene skal køre til tiden, og tallene skal gå i plus på bundlinjen. Kompetenceudrustet, forandringsparat og rettidig omhu er blevet buzzwords, som det hedder med et nyt ord. Men indimellem rammes vi af livets poler – af sorg og ensomhed, af glædesrus og kærlighed – af det, som vi ikke har ord for i hverdagssproget. Pludselig kan det blive vigtigere at være livsudrustet og forundringsparat end kompetenceudrustet og forandringsparat. Når livet træder i karakter og får betydning for os, får vi brug for ord, vi ikke har i hverdagsproget. “Vi har ikke ord for det,” siger vi. Men de ord, vi mangler, findes i digte og sange. Ord kan blive så store, at de skæbner, hvad de nævner. Samtidig kan vi ikke forstå verden og livet længere, end vi har sprog til. Derfor er poesi og sange ligeså vigtige i opdragelsen som viden og facts.