Skip to main content

Deniz Serinci – Israel / Palæstina konflikten

Onsdag den 20. marts 2024 kl. 19.30 i Riddersalen

Den 7. oktober 2023 indledte den palæstinensiske Hamas-bevægelse et overraskelsesangreb på Israel. Angrebet på Israel bliver kaldt det alvorligste angreb på landet, siden en række arabiske lande anført af Egypten og Syrien angreb Israel i oktober 1973.

Med angrebet og den efterfølgende krig i Gaza startede et nyt kapitel i Israel / Palæstina-konflikten.

I dette foredrag fortæller Deniz Serinci om årsag, konsekvenser og løsninger på konflikten; Israels dannelse i 1948, Seksdageskrigen i 1967, palæstinensisk terror i 1970’erne, tostatsløsning, forhindringer og årsager til den nye krig i 2023.

Deniz Serinci er en 38- årig journalist, hvis ekspertise inden for Israel-Palæstina konflikten er bemærkelsesværdig. Hans analytiske evner og dybdegående forståelse af de komplekse politiske, historiske og kulturelle aspekter af konflikten har gjort ham til en anerkendt stemme i debatten. Serinci formår at belyse de mange nuancer i konflikten, som ofte overses af mainstream medier.

Han skriver for bl.a. Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad, og har skrevet en række bøger, der viser hans ekspertise indenfor mellemøstlige forhold. Nogle af hans mest bemærkelsesværdige værker er:

  1. “Terrorens kalifat – et indblik i Islamisk Stat (IS)” (2015), hvor han beskriver Islamisk Stats opståen, udvikling og verdenssamfundets indsats mod organisationen.
  2. “Slave hos Islamisk Stat” (2017), fortæller den 27-årige irakiske ezidikvinde Ghaliyas historie, da hun og hendes søster blev taget til fange af krigere fra Islamisk Stat.
  3. “Kurdistan” (2018), en populærhistorisk fremstilling af Kurdistans historie.
  4. “Tyrkiet 1923-2018 – fra Atatürk til Erdogan” (2. udgave, 2018), som dækker Tyrkiets historie siden republikkens grundlæggelse.
  5. “Fængslet – i Erdogans Tyrkiet” (2018), omhandler kupforsøget i Tyrkiet i 2016 og dets efterfølgende konsekvenser.
  6. “Med nye øjne” (2019), skrevet sammen med Ahmed Akkari, fokuserer på en moderne og demokratisk forståelse af islam.