Skip to main content

Lelo Nikas Trio / Natalia Vartanian / Saul Zaks

Lørdag den 12. november kl. 12.00 i Riddersalen

Den eminente danske dirigent Saul Zaks gæstede Engelsholm i december sidste år med en helt exceptionel flot koncert i Riddersalen flankeret af bla. Lelo Nikas Trio. Nu er de tilbage med hele to forestillinger af vidt forskellig karakter, og ligesom sidste år fremføres musikken 100% akustisk i Riddersalens smukke akustik. Der bliver 30 min. pause mellem forestillingerne hvor man kan købe en forfriskning.

Kl. 12.00 “Den Fordrejede Muse” – Et musikhistorisk projekt om Holocaust og musikken i Theresienstadt og i Auschwitz.

Den danske historie forbundet med Holocaust adskiller sig fra de fleste andre fortællinger. Flertallet af de danske jøder undgik udryddelse, fordi de flygtede fra den nazistiske besættelsesmagt i 1943 da jødeforfølgelserne blev indledt. Langt størstedelen nåede i sikkerhed i Sverige, hvor de forblev resten af krigen. Men omkring 500 danske jøder blev pågrebet og deporteret til kz-lejren Theresienstadt i det daværende Tjekkoslovakiet. Her opholdt de sig – og overlevede – de følgende 19 måneder i fangenskab, før de blev hentet af De Hvide Busser i foråret 1945.

Koncerten byder på en række kunstneriske indslag med musik fra Theresienstadt og Auschwitz spillet for første gang af danske ensembler og sætter fokus på et særligt kapitel af danskernes historie: deportationen af de danske jøder og sigøjnere til Theresienstadt, samt kulturlivet i ghettoen Terezín og i Auschwitz.Man ved, at der eksisterede en rig kulturel aktivitet i ghettoen Terezín, da dette var en af de vigtigste måder at bevare sin selvrespekt på. En respekt for sjælelig frihed i en verden domineret af nedgørelse og undertrykkelse. Musik var også en del af livet i Auschwitz og i andre koncentrationslejre.

De musikalske værker fremføres af Lelo Nikas Trio og mezzosopranen Natalia Vartanian under kunstnerisk ledelse af dirigenten Saul Zaks. Her opføres musik af jødiske- og ikke jødiske komponister, blandt andre Pavel Haas, Ilse Weber, Viktor Ullmann og Gideon Klein samt folkemelodier fra sigøjnernes arv. Blandt de udvalgte værker findes nogle, der blev opført i Theresienstadt og i Auschwitz koncentrationslejre under krigen med danske fanger blandt de udøvende.


kl. 13.30 “Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”.

Koncerten er en særlig musikalsk hyldest af H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum og fejring af H.M. Dronningens 80-års fødselsdag i 2022. Med valgsproget “Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke” har Hendes Majestæt Dronningen til januar 2022 gennem et halvt århundrede været statsoverhoved for Danmark, Færøerne og Grønland.

Med dette projekt ønsker vi at vise H.M. Dronningens unikke talent for at kombinere det kunstneriske med det menneskelige i sin væren og adfærd som menneske og som regent. Musikken og kunsten spiller en hovedrolle i alt, hvad H.M. Dronningen foretager sig. Med sine egne ord, ønsker hun ”at vise et stykke musik visuelt”. Hun ønsker således at skabe kunstværker, der fremhæver musikken i mennesker og dens endeløse variationer og kombinationer af skalaer, rum, lys og lyd. Denne tanke og adfærd har hun arvet fra sin far – som også var dirigent.

Med dette projekt ønsker vi således at åbne vinduet – og derigennem vise, hvor genial H.M. Dronningens kunst hylder alle sanserne – herunder forståelsen af hendes inspirerende skikkelse, og dermed en reference til H.M. Dronningens eget kunstneriske virke og udtryksform. Dronningen er en alsidig kunstner inden for broderi, kostumedesign, scenografi, illustrationer og malerier med videre, og vores program er designet med inspiration fra H.M. Dronningens eget kunstneriske formsprog. Ofte har Dronningens kunstværker og akvareller et farverigt udtryk og et organisk formsprog. Derfor favner vores repertoire netop nogle af de farver i tonerne, der ofte ses i H.M. Dronningens kunst og personlige stil. De livlige farver understreger også, at vores program ved koncerterne er skabt til et festligt formål.